Dette er tekstversionen af Robotkirurgi på Sygehus Sønderjylland fra 8. maj
Klik her for at komme til den grafiske version af Robotkirurgi på Sygehus Sønderjylland fra 8. maj

Forside - Om sitet - Læs op - Sitemap


Robotkirurgi på Sygehus Sønderjylland fra 8. maj


 

Sygehus Sønderjylland er nu blandt de sygehuse, der benytter sig robotassisteret kirurgi.

Operationsrobotten Da Vinci debuterede med en tarmoperation, for det bliver inden for den nedre kirurgi, at robotten vil få sin største anvendelse – i hvert fald foreløbig. Men også gynækologerne vil om kort tid tage det nye udstyr i Operationsstue 2 i anvendelse.

Meget forenklet kan Da Vinci-robotten beskrives som en slags computerstyret blæksprutte, hvis arme er forsynet med specialværktøj. Med den kan en kirurg sidde ved skærm og tastatur, mens hun opererer med millimeters nøjagtighed gennem små åbninger i patientens krop og samtidig følge alt, hvad der sker via 3D-kamera.

For patienten vil indgrebet minde om en kikkertoperation, men for lægen vil de stærke og præcise robotarme lette arbejdet.

Da Sygehus Sønderjylland i forvejen kan udføre kikkertoperationer af meget høj kvalitet, forventes de største gevinster især inden for arbejdsmiljø, rekruttering.  Men for patienterne kan der desuden blive fordele som færre komplikationer, kortere operationstid og færre smerter efterfølgende.

Siden operationsrobotten ankom til Aabenraa i januar som et led i en regional investering i robotkirurgi, er tiden brugt på dels at indrette og planlægge og først af alt på undervisning af såvel de kirurgier fra Organcenter og Gynækologisk Klinik, der skal betjene robotten, som af de operationssygeplejersker, der skal supportere robotten og patienten før, under og efter operationen. Alle detaljer skal naturligvis være på plads og indøvet og lægerne certificerede, inden man går i gang.

-Det er spændende, det er fremtiden og der har været stor interesse og opbakning om projektet, fortæller klinikleder Mirjana Komljen.

Af samme grund fortsætter undervisningen, så stadig flere vil være i stand til at betjene operationsrobotten og stadig flere patienter kan få glæde af den.
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk