Dette er tekstversionen af Affaldssortering i Dialysen
Klik her for at komme til den grafiske version af Affaldssortering i Dialysen

Forside - Om sitet - Læs op - Sitemap


Affaldssortering i Dialysen


Affaldssortering og genbrug er in i Dialysen i Sønderborg.

På hver eneste stue står der bøtter og sække, så affald straks kan sorteres i papir, pap, blød plast, hård plast og andet affald, glas sorteres fra centralt og i frokoststuen står en sæk til sodavandsdåser. 

Kategorierne er nøje udvalgt efter, hvordan Sygehus Sønderjylland sorterer affaldet centralt.

Også patienter

Alle i afsnittet, selv de mere selvhjulpne af patienterne, sorterer som største selvfølge affald og emballage, efterhånden som engangsudstyret bliver pakket ud.

Stuernes sorterede affald samles i større portioner og afhentes af portører ganske som før affaldet var sorteret. 

Dialysen SHS 2017

To sygeplejersker

Det hele begyndte i vinter som en samtale mellem to sygeplejersker, Svitlana Mir og Hanne Ludvigsen, som begge havde weekendvagt. De talte om miljøet og om, hvor meget der smides væk på et sygehus hver eneste dag.

Svitlana Mir vidste ydermere fra familien at der er penge i genbrugsplast, og at meget af det, vi kasserer på sygehuset så ud til at være af god kvalitet. Det virkede fuldstændig urimeligt, at sygehuset så skulle betale for at få fjernet det i sækkevis ødelagt af at blive blandet med alt muligt andet affald.

Udviklede sig støt

De startede med at sortere den hårde plast, og fik snart flere med på ideen, som langsomt udviklede sig. Flere kategorier kom med. Der må ikke stå spande på gulvet, så med hjælp fra portørerne man fandt nogle stativer. Kollegerne tog sammen på en lille udflugt til Affaldsgården ved Centralværkstedet.
-I starten var der en del spørgsmål og ikke alle var lige begejstrede; nogle syntes måske det var lidt bøvlet, fortæller Svitlana Mir.
Efterhånden, som alle fik rutinen, skete det sjældnere, medarbejdere var i tvivl om, hvad der skal i hvilke beholdere, og de ved, at her er hjælp at hente på intranettet.

I dag er der ingen klager og højst halvt så meget affald til dagrenovation som tidligere.

Hanne og Svitlana er enige:

-Det er så dejligt at tænke på, hvad vi, set i forhold til tidligere, skåner miljøet for.

Genbrug er så indarbejdet i afsnittet, at frokoststuen også har et glasskab dedikeret til bøger, cd’er, vaser og andre private ejendele, som ejermanden tænker, at andre kan have glæde af.

Dialysen SHS 2017

 

Flere steder på sygehuset

Dialyseafsnittet er lang fra det eneste sted på Sygehus Sønderjylland, hvor der arbejdes med affaldssortering.
Allerede i det forgangne år blev 22% af det affald, som produceres på sygehuset, genbrugt.

Men vi kan gøre mere, og teknikumingeniør Christina Rasmussen i Teknisk Service fortæller, at initiativer, som dette hurtigt og tydeligt kan ses f.eks. i forhold til, hvor meget plast, Sygehus Sønderjylland sender til genbrug.

Patient- og logistikservice har et tæt samarbejde med den virksomhed, som modtager og bearbejder sygehusets genanvendelige affald.
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk