Dette er tekstversionen af Hård styrketræning kan bremse sklerose
Klik her for at komme til den grafiske version af Hård styrketræning kan bremse sklerose

Forside - Om sitet - Læs op - Sitemap


Hård styrketræning kan bremse sklerose


Styrketræning to gange om ugen kan reducere udviklingen af sklerose ikke blot i forhold til muskelmassen, men ligefrem medføre vækst i hjernebarken.

Det er konklusionen bag et nyt forskningsprojekt udført i samarbejde mellem forskere ved Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og University Medical Center Eppendorf i Hamborg.

Resultatet er nået på baggrund af undersøgelser, hvor grupper af patienter trænede to gange ugentligt i et halvt år, mens en tilsvarende gruppe levede normalt, men begyndte at træne som de andre efter et halvt år.

Baggrunden for forskningsprojektet, kan blandt andet findes på Sygehus Sønderjylland, hvorfra professor Egon Steenager har været blandt initiativtagerne og fungeret som seniorforsker for projektet, og hvor projektsygeplejersker har hjulpet med at rekruttere patienter til undersøgelserne.

 

Trin for trin

Allerede i 2006 blev Egon Stenager vejleder for den unge idrætsfysiolog Ulrik Dalgas i ph.d.-projektet ”Multipel sklerose og muskelfunktion – effekten af tung progressiv muskeltræning”, et projekt der påviste, at træning modsat, hvad man hidtil havde antaget, ikke var skadeligt for sklerosepatienterne. Projektet blev gennemført i samarbejde med Institut for Idrætsmedicin, Århus Universitet samt Skleroseklinikken, Århus Sygehus.

Næste trin var at dokumentere, at træningen havde gavnlig effekt, og dernæst at finde ud af hvorfor det virkede.

Egon Stenager var medvejleder for Tue Kjølhjede, der i 2014 kunne forsvare sit ph.d.-projekt: Multiple Sclerosis – Neurological, immunnological and neuromuscular adaptations to resistance training.

-Man kan sige, at den ene idé har trukket den næste med sig, siger Egon Stenager.

Nye projekter

Egon Stenager fortæller, at der nu skal arbejdes på at rejse penge til nye projekter, der kan lette sløret for, hvad det er, der sker i hjernen, når patienterne træner.

De centre af hjernen, hvor hjernebarken voksede, var de samme centre, som styrer netop de muskelgrupper, der blev trænet. Det afføder spørgsmålet om, hvorvidt man så med andre former for opgaver kan styrke hjernebarken andre steder.

Samtidig har forskernes konklusioner betydning for patienternes mulighed for selv aktivt at deltage i behandlingen af deres egen sygdom, frem for passivt at indtage medicin og leve i håbet om, at man en dag finder en kur mod deres sygdom.

Fakta

Hvert år rammes cirka 400-500 danskere af sklerose, og hyppigheden er stigende, specielt hos kvinder, der rammes mere end dobbelt så hyppigt kvinder som mænd. Sygdommen bryder oftest ud hos patienter i 20-40 års alderen og kan være stærkt invaliderende.

Man kender ikke årsagen til multipel sklerose.

Årsagen til sygdomsudbruddet skyldes et sammenfald af arvelige faktorer kombineret med en række miljøfaktorer. Det vides, at D-vitamin og sollys beskytter mod sygdommen, mens tobaksrygning øger risikoen for at få sclerose.

Professor Egon Stenager er leder af IRS-Center Sønderjylland, leder af den fokuserede forskningsenhed i neurologi og overlæge på Neurologisk Afdeling. Egon Stenager beskæftiger sig med klinisk forskning inden for neuro-fagene, dog med hovedvægt på neurologiske lidelser. Fokus er især på inflammatoriske og neurodegenerative lidelser (multipel sclerose, parkinson, neuro-psykiatri), men også genetiske lidelser og kredsløbsforstyrrelser.

Læs mere om forskningsresultaterne her.
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk