Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT |
www.sygehussonderjylland.dk Til Region SyddanmarkTil forsiden

Aabenraa - Afghanistan tur-retur

-I december blev vi angrebet en aften. Talibankrigerne nåede heldigvis ikke ind i lejren. Men mens raketterne fløj over os, fik det mig da til at tænke over, om det nu var det rigtige sted, jeg havde valgt at være, fortæller Arne Nielsen om de dramatiske timer, da han og kollegerne måtte blive i en bunker i godt et døgn.

Ingen af luftbasens soldater eller civile medarbejdere mistede livet ved angrebet, og det meste af tiden var hverdagen langt mere fredeligt i de godt 12 måneder, Arne Nielsen boede og arbejdede i den militære flybase Kandahar Airfield Base.

Men det blev som forventet en hel unik oplevelse at tage orlov sit job som portør i sygehuskapellet i Aabenraa til fordel for et tilsvarende job på militærbasen i Afghanistan.

Her har Arne sammen med en lille håndfuld andre nøje udvalgte kolleger stået for at gøre afdøde NATO-soldater klar til transporten og begravelsen eller bisættelsen i deres hjemland.

Copenhagen Contractors
Arne Nielsens arbejdsgiver, mens han var udsendt, var Copenhagen Contractors, som er et dansk entreprenørfirma, der har specialiseret sig i ydelser til NATO. I Kandahar Airfield Base driver de ud over kapellet også basens fitness-center for den interna­tionale sikkerhedsstyrker, sam­tidig med at de vedligeholder og reparerer anlæg, kørertøjer og elektroteknik.

De faldne, som blev bragt til kapellet, kom fra forskellige lande, herunder også fra det afghanske forsvar, mens teamet i kapellet alle var danskere. Da der er forskellige skikke og traditioner for, hvordan man behandler sine afdøde og for faldne soldater, kom der altid en repræsentant fra samme land som faldne, som kunne fortælle eller hjælpe til med at sikre, at alt skete på rette vis.

Oprindelig var planen, at Arne skulle være udsendt i et halvt år, men tilbuddet om at blive i yderligere et halvt år kunne han ikke sige nej til. Og heldigvis var der stor forståelse op opbakning hos både familien og hans ledere på sygehuset.

Kapelportør Arne Nielsens afghanske arbejdsplads i 2015

Knastør varme
Det var ellers ikke fordi, udstationeringen bød på muligheder for at lære landet eller kulturen at kende, altså bortset fra kulturen på selve militærbasen, og de mennesker Arne lærte at kende her.

Kandahar Airfield Base ligger langt fra be­byggelse i et øde, nærmest ørkenag­tigt landskab, og af sikkerhedshensyn skulle alle blive bag hegnet, der strakte sig et par kilometer på hver led.

Derudover gjorde den knastørre varme som oftest, at ingen havde lyst til de helt store udflugter.  Selv i vintermånederne, hvor nattemperaturen kunne ligge omkring frysepunktet, blev der midt på dagen omkring 30 grader varmt ude i solen. Om sommeren lå dagstemperaturen ofte omkring 50 grader og ind imellem kunne der komme sandstorme, så man ikke kunne se en hånd for sig, og det fine sand trængte ind alle vegne.

Lejren, som var stor nok til en lille cykeltur indeholdt derfor, hvad der var brug for at fornødenheder og fritidstilbud. Tit var det mere fristende at blive i sin airconditionerede ”containerlejlighed” og skype med familien.

Sammenhold
-Men det har været utroligt spændende og jeg har lært en masse ting. Man er så tæt, sådan et sted. Det, at fem personer skal samarbejde morgen middag og aften giver et helt kanongodt sammenhold. Samtidig giver livet på basen en mulighed for at tænke over livet, tid til refleksion på en måde, som jeg aldrig har haft det i hverdagen herhjemme, fortæller Arne.

I dag er han tilbage på sin vante arbejdsplads, sygehusets kapel i Aabenraa, en anelse mere solbrændt og et væld af oplevelser og erfaringer rigere.

Arne Nielsens fravær satte ikke tiden i stå hverken på hjemmefronten, hvor håndværkere har haft travlt med huset, eller på jobbet, hvor en af Arnes afløsere, Flemming Juhler, er blevet så glad for at arbejde i Aabenraa, at de nu kan være to om at dele vagterne i akutsygehusets kapel.


Siden er sidst opdateret 8-2-2016Sygehus Sønderjylland | Kresten Philipsens Vej 15 | 6200 Aabenraa | Tlf. 79 97 00 00 | facebook ikon linkedin ikon twitter ikon -->