Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | tysk flag engelsk flag |

www.sygehussonderjylland.dk

Sygdom og behandling

Brystkræft

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark. Store fremskridt inden for behandlingen har gjort, at brystkræft er en af de kræftformer, hvor der er den bedste overlevelse.

Brystkræft ses med stigende hyppighed fra 25-30-årsalderen, med størst hyppighed hos kvinder mellem 50 og 70 år.

Mænd kan i sjældne tilfælde få brystkræft.
 

Årsager
Årsagen er oftest ukendt, men en række faktorer øger risikoen for at udvikle brystkræft: Kvindelige kønshormoner, alkohol, overvægt, arvelighed, hvornår og hvor ofte man har født, samt antal år mellem første menstruation og overgangsalderen.

Symptomer
Det mest almindelige symptom er en knude i brystet. Andre symptomer kan være væske fra brystvorten, indtrækning eller fortykkelse i huden, eksem på brystvorten, eller i sjældne tilfælde smerter i brystet. Nogle har forstørrede lymfeknuder i armhulen. Et sjældent symptom er betændelseslignende forandringer i brystet.

Diagnosen
Diagnosen stilles på basis af en lægeundersøgelse af brystet, billedundersøgelser og en vævsprøve.

Arvelighed
En dansk kvinde har ca. 10% risiko for at udvikle brystkræft i løbet af livet. Hvis din egen mor har haft brystkræft, øges denne risiko i gennemsnit til 13 %. Der er kun grund til at søge rådgivning om arvelig risiko for brystkræft, hvis der er mere end ét tilfælde af brystkræft i nærmeste familie, eller hvis man har yngre 1. grads slægtninge eller flere tilfælde med brystkræft og/eller underlivskræft.

Vævsprøve
En vævsprøve bliver undersøgt i mikroskop for at stille en diagnose. Man kan se hvilken type væv det drejer sig om, og om prøven indeholder kræftceller.

 

Behandlingsmuligheder

Behandling af brystkræft og forstadier til brystkræft
Har du mistanke om brystkræft, indgår du i et kræftpakkeforløb med fastlagte tidsfrister for hele forløbet.

Hvis du har brystkræft, består behandlingen oftest af en operation. Der er to former for operation for brystkræft:

Når sygdommen opdages tidligt, giver de to former for operation samme mulighed for at blive helbredt. Enhedens læger vil rådgive dig om valget mellem de to operationsmetoder.

Valget af operationsform afhænger blandt andet af knudens størrelse, placering samt af brystets størrelse. I sjældne tilfælde vil du få tilbudt medicinsk behandling inden operationen.

Undersøgelse af lymfeknuderne
Uanset hvilken operationstype du vælger, er det vigtigt at vide, om kræften har bredt sig. Derfor fjerner kirurgen under operationen nogle lymfeknuder i armhulen til nærmere undersøgelse.

Tidligere var det nødvendigt at fjerne alle lymfeknuder fra armhulen, men i dag bruger man en mere skånsom metode, der kaldes skildvagtsmetoden eller sentinel node, hvor man i mange tilfælde kan nøjes med kun at fjerne få lymfeknuder. Læs mere om skildvagtsmetoden.

Hos patienter, hvor kræftcellerne har spredt sig til lymfeknuderne i armhulen, er det nødvendigt at fjerne alle lymfeknuder i armhulen.

Tiden efter operationen
Efter operationen vil de følelsesmæssige reaktioner være meget forskellige fra person til person. Det vil være naturligt at opleve en vis lettelse over, at operationen er overstået, men mange oplever også følelser som tristhed, angst og nervøsitet.

Mange står i en ny situation, hvor tanker omkring fremtiden, selve sygdomsdiagnosen og den ændrede krop kan være årsag til spekulationer og bekymringer. Ventetiden frem til det endelige svar på operationen kan være præget af omskiftelighed, og der kan være gode og dårlige dage. For nogle kan det være en hjælp at dele disse tanker og følelser med andre, for eksempel dine pårørende eller din kontaktsygeplejerske i klinikken.

Samtale med kontaktsygeplejerske
Din kontaktsygeplejerske eller hendes stedfortræder vil efter din udskrivelse ringe til dig for at høre, hvordan det går derhjemme, og om du har nogle gener efter din operation. Hun vil spørge til, hvordan arret ser ud, og du har samtidig mulighed for at få afklaret eventuelle spørgsmål.

Forstadier til brystkræft (DCIS eller LCIS)
Forstadier til brystkræft er ofte et tilfældigt fund i forbindelse med mammografi. Da disse forstadier tit er forbundet med forkalkninger i brystet, er det også her nødvendigt med et operativt indgreb, nogen gange også med operation i armhulen.

Kontrol
Når du har afsluttet den kirurgiske behandling, tilbydes du ambulant opfølgning. Ved kontrolbesøgene taler du med med lægen og sygeplejerske om dit almene velbefindende og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Der findes i dag ingen blodprøver, røntgenundersøgelser eller lignende, som kan anvendes til rutinekontrol hos kvinder behandlet for brystkræft.

 

Henvisning

Behandling hvor?
Alle operationer i brystet foregår på Sygehus Sønderjylland, Aabenraa.
Medicinsk behandling foregår i Onkologisk Ambulatorium, Sygehus Sønderjylland, Sønderborg.
Er der efter operationen behov for strålebehandling, er dette muligt på sygehusene i Vejle og Odense.


Siden er sidst opdateret 27-9-2017Sygehus Sønderjylland | Kresten Philipsens Vej 15 | 6200 Aabenraa | Tlf. 79 97 00 00 | shs.kontakt@rsyd.dk