Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | tysk flag engelsk flag |

www.sygehussonderjylland.dk

Forside // Sygehus SønderjyllandpilPresserumpilNyhederpilArkivpil2017pilSygehus Sønderjylland med i EU-støttet forskningsprojekt

Sygehus Sønderjylland med i EU-støttet forskningsprojekt

Ti procent af alle EU-borgere rammes i løbet af livet af kroniske inflammatoriske sygdomme (CID, chronic inflammation disease). Kronisk inflammatorisk sygdom er for eksempel er sukkersyge, kronisk tarmbetændelse, gigt og bindevævssygdomme. Sygdommene er en stor belastning for sundhedsvæsenet i det moderne samfund.

Med en bevilling på 100 millioner kroner fra EU i ryggen vil akademikere og industrielle partnere fra ni lande nu arbejde sammen om at udvikle nye behandlinger som behandler sygdommene i stedet for som nu, kun at mindske eller lindre symptomerne.

De arbejder ud fra en teori om, at her i virkeligheden er tale om den samme sygdom ”CID”, men med forskellige symptomer afhængigt af, hvilke organer, der rammes.

I Danmark er det Sygehus Sønderjylland og Institut for Molekylær Medicin på SDU i projektet, der kaldes SYSCID, som også involverer eksperter i Storbritannien, Kroatien, Italien, Tyskland, Grækenland, Luxemburg og Schweitz.

"Vores vision er at udvikle biomarkører, der kan forudsige sygdommens forløb og forudsige resultatet af behandlingen for den enkelte patient. Med de mange nye målrettede behandlinger, der løbende kommer til markedet, har vi brug for biomarkører, der kan guide valget af den rette behandling," udtaler Vibeke Andersen, klinisk professor, overlæge og leder af Fokuseret Forskningsenhed for Molekylærdiagnostik og Klinisk Forskning ved Sygehus Sønderjylland og SDU.

”Vi er meget beærede over at få lov til at deltage i samarbejdet og lære af de helt førende forskningsmiljøer i EU og på verdensplan”, siger Vibeke Andersen. 

På Sygehus Sønderjylland styrer vi indsamlingen af oplysninger fra patienter med kronisk inflammatorisk sygdom til den del af studierne, der skal foregå i Danmark. Desuden indsamler vi de patienter, der skal fungere som kontrolgruppe. De sidstnævnte er patienter, der er henvist til kikkertundersøgelser.  

Indsamlingen af data sker i et tæt samarbejde mellem Fokuseret Forskningsenhed for Molekylærdiagnostik og Klinisk Forskning, Laboratoriecenteret og Organcenteret. PhD studerende, reservelæge Mohamad Jawhara arbejder og sygeplejerske Karina Winther Andersen arbejder på denne del af projektet.


Siden er sidst opdateret 24-1-2017Sygehus Sønderjylland | Kresten Philipsens Vej 15 | 6200 Aabenraa | Tlf. 79 97 00 00 | shs.kontakt@rsyd.dk