Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | tysk flag engelsk flag |
www.sygehussonderjylland.dk Til Region SyddanmarkTil forsiden

Et stik er bedre end mange

Ny teknologi på Sygehus Sønderjylland gør, at mange patienter slipper for at blive stukket mange gange, når der skal lægges en venekanyle i deres blodårer.

 
UL venflon

Hvorfor stikke patienterne fire gange, når man kan nøjes med en, spørger sygeplejerske Arrate Christiansen fra Bedøvelse. Sammen med fire kolleger har hun været på kursus i Sverige for at lære at bruge ultralyd i forbindelse med at anlægge venekanyle. Teknikken er nemlig så ny blandt sygeplejersker, at der ikke endnu er kurser her i landet. Arrate Christiansen har sammen med de fire kolleger videreuddannet yderligere 50 sygeplejersker, så der nu er mange, der kan teknikken på hele Sygehus Sønderjylland.

 

Tekst og foto: Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen

 

Den velkendte sætning ’der kommer lige et lille prik’ bliver nu sagt væsentligt færre gange på Sygehus Sønderjylland. For når sygeplejerskerne på forhånd ved, at det er svært at ramme blodårerne hos enkelte patienter, bruger de som noget helt nyt et ultralydsapparat til at guide kanylen ind til den helt rigtige blodåre.

- Sidst jeg var her, skulle de stikke tre gange, før de ramte rigtigt, men i dag klarede hun det i første omgang, smiler en tydeligt lettet Benjamin Dolleris Callesen.

Op mod 250 patienter i det sønderjyske område bliver nu stukket med hjælp fra et ultralydsapparat hver måned. De fleste er indlagte patienter, da de generelt er mest syge og sværest at stikke i. Men metoden bliver også brugt hos de patienter, der skal opereres og som tidligere har været svære at stikke.

- Det er rart, at nålen sidder der med det samme, og så er det sjovt, at man kan følge med i, hvor nålen er inde i armen, siger Benjamin Dolleris Callesen.

Svære blodårer giver mange huller
Teknikken er egentligt ganske simpel. Med et ultralydsapparat finder sygeplejersken det helt rigtige blodkar, hvorefter hun kan føre nålen sikkert ind.

- Nogle patienter er svære at stikke, fordi deres blodårer enten ligger dybt, er meget små eller påvirket af medicin, men med ultralyd kan vi finde gode store blodårer lidt dybere inde end normalt, og det er en stor fordel, siger sygeplejerske Arrate Christiansen fra Bedøvelse.

Hun har netop stukket en kanyle i armen på Benjamin Dolleris Callesen, der senere på dagen skal opereres for at få et nyt korsbånd i venstre knæ.

Straks efter hun har lagt kanylen ind, undersøger hun også ved hjælp af ultralydsapparatet og væske, at den ligger det helt rigtige sted.

- Kan du se, det hvirvler lidt, når jeg sprøjter væsken ind i blodåren, spørger hun Benjamin Dolleris Callesen, der nikker.

 

UL venflon

Benjamin Dolleris Callesen faldt uheldigt og ødelage et korsbånd i forbindelse med en fodboldkamp for fire år siden. Han er ikke specielt glad for nåle, da det normalt er svært for personalet at ramme rigtigt. Men i dag gik det hele glat – første gang.

 

Dermed her Arrate Christiansen nu en sikkerhed for, at kanylen ligger det rigtige sted, og at der er hul igennem.

Patientsikkerheden i top
Hver gang, en person på et sygehus stikker hul i patienters hud, er der en risiko for, at der opstår infektioner. Derfor er det en fordel, hvis medarbejderne skal stikke så få gange som muligt. Det er også det rareste for patienterne, da det ikke er specielt behageligt at blive stukket flere gange.

Samtidig er en lille gruppe anæstesisygeplejersker og anæstesilæger i højere grad begyndt at bruge en helt ny type venekanyle i patienternes arme. Denne kan ligge op til 29 dage. Udover at den kan bruges til væske og medicin, kan sygehusets medarbejdere også bruge den til at trække blod ud af til blodprøver.

Den nye type kanyle bruges i stigende grad til behandling i hjemmet, og den sparer patienterne for mange stik og ubehag som det følger. Denne lægges også med ultralyd.

- Det tager lidt ekstra tid at bruge ultralydsapparatet, men vi frigiver faktisk tid ved at lægge den nye type venekanyle, som holder længere, forklarer specialeansvarlig overlæge Christian Bruun-mogensen fra Bedøvelse.  


Siden er sidst opdateret 8-11-2018Sygehus Sønderjylland | Kresten Philipsens Vej 15 | 6200 Aabenraa | Tlf. 79 97 00 00 | shs.kontakt@rsyd.dk