Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | tysk flag engelsk flag |
www.sygehussonderjylland.dk Til Region SyddanmarkTil forsiden
Forside // Sygehus SønderjyllandpilPresserumpilNyhederpil2018pilSønderjysk operationsrobot er nummer 1 i Danmark

Sønderjysk operationsrobot er nummer 1 i Danmark

Da Vinci operationsrobotten på Sygehus Sønderjylland er så effektiv, at den på godt et år har vist sig at være den mest effektive af sin slags i Danmark og nummer tre i Norden.

 

Hurtig OP robot

Per Jensen er 60 år, og lige om lidt skal han have fjernet en del af tarmen, da der er fundet en polyp med kræftceller.
- Jeg er ikke nervøs, for jeg er i gode hænder her, siger han inden han lægger sig.
En operation, som den Per Jensen skal igennem, tager fire timer, så det er vigtigt, at han ligger godt og varmt.
- Jeg glæder mig til at komme i gang, og jeg har prøvet at være bedøvet før, så det går nok, siger han, lige inden han bliver bedøvet.

 

Tekst og fotos: Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen

 

Lægen sidder fire meter fra patienten, der ligger på operationsbordet omgivet af fire arme fra en kæmpe robot. Det lyder næsten som en scene fra en science fiction film. Men ikke desto mindre er det scenariet, der på daglig basis udspiller sig i Operationsstue 11 på Sygehus Sønderjylland Aabenraa, hvor robotten står.

- Vi har den mest effektive robot i Danmark, og leverandøren har aldrig set et sygehus være så effektiv så hurtigt, fortæller en glad robotkirurg, robotansvarlig overlæge Mirjana Komljen.

I løbet af de seneste 12 måneder har kirurgerne på Sygehus Sønderjylland foretaget 423 operationer på robotten, og det er danmarksrekord. I forhold til alle sygehuse i Norden, er den sønderjyske robot nummer tre. Men vinderen har foretaget 500 operationer på et år, så der skal kun skrues en lille smule på effektiviteten for at komme op på niveau, skønner Mirjana Komljen.

I alt har robotten frem til udgangen af september foretaget 552 operationer, siden den blev installeret i maj 2017.

Hastighed er ikke et mål i sig selv
Selv om det er dejligt, når man kan gøre arbejdet hurtigt, er det ikke et mål i sig selv.

- Det handler mest om sikkerhed, men vi kan allerede i vores målinger se, at vi udfører et meget grundigt arbejde, hvor patienterne kun får få komplikationer, de bløder mindre, og de bliver sendt hjem hurtigere end tidligere, fortæller Mirjana Komljen.

 

Hurtig OP robot

Robotansvarlig overlæge Mirjana Komljen styrer selv robotten under dagens operation. På Sygehus Sønderjylland er 11 læger blevet særligt uddannet til at håndtere operationsrobotten.

 

Robotten i Aabenraa tager sig primært af tarmkræft, brok, fjernelse af livmødre og tilsvarende operationer i mave-tarm-området, og særligt stærke er kirurgerne på tyktarmskræft, hvor de er blandt de bedste i Danmark.

For patienterne har robotten den fordel, at kirurgerne meget bedre kan se, hvad og hvor de opererer, da alt i robottens kontrolkonsol er forstørret ti gange og vises i 3D. Derudover kan robotten komme steder, hvor mennesket ikke har en chance.

- Med robotten kan vi skære med en millimeters præcision, og vi kan binde fine knuder på trådene uanset, hvad der ligger foran, bagved og til siderne for der hvor vi syr, og det kan man ikke, hvis man skal gøre det i hånden, forklarer Mirjana Komljen.

Den bliver endnu mere effektiv
Allerede nu er det næsten lige så hurtigt at operere med robotten, som det er, hvis man opererer uden. Tidsforskellen mellem de to operationsformer er så lille, at det ikke betyder noget i praksis.

 

Hurtig OP robot

Her ser man, hvordan robotten har lange instrumenter ind i patientens mave.

 

Det er en tværfaglig opgave på Sygehus Sønderjylland at holde robotten i gang så meget som muligt.

- Vi kigger hele tiden på processerne omkring robotten, forklarer overlæge Skule Arnesen Bakke fra Bedøvelse og Intensiv. Han er ansvarlig for teamet omkring robotten, og arbejder med optimering og arbejdsgangene i hele operationsforløbet.

Der er mange veje frem mod en effektiv robot. For det første kræver en effektiv robot, at alle kommer til tiden. Både personale, patienter og operationsudstyr. Derfor er det for eksempel vigtigt, at portørerne får hentet patienterne i så god tid, at de er klar, når operationen skal i gang. Men planlægningen af operationsprogrammet finjusterer personalet også løbende. Det kan for eksempel tage længere tid at operere en patient, der er kronisk syg med eksempelvis hjerte- og lungesygdom end en uden. Dermed bliver typen af operation sammenhold med den enkelte patient, hvorefter personalet kan regne sig frem til, hvor mange patienter, de kan nå på en given dag. Jo flere patienter, jo flere operationer.

- Jo flere operationer, vi kan foretage på robotten, jo mere effektiv bliver vi, og derfor kommer patienterne hurtigere til operation, siger Skule Arnesen Bakke.

 

Hurtig OP robot

Per Jensen er færdig efter operationen, der er gået rigtig godt. Dagen efter kan han godt mærke, at han er blevet opereret, men mest i det sår han har på maven fra det hul, hvor lægen tog tarmen ud igennem.
- Det er rigtig godt, at vi har sådan en robot på det lokale sygehus, for det giver en større sikkerhed for os patienter. Det er virkeligt flot, at vi har en lav fejlrate efter robotoperationer på Sygehus Sønderjylland, og jeg må også sige, at jeg kun har tillid og tiltro til det, jeg har oplevet her. Det er flot, at sygehuset kan ligge nummer 1, siger Per Jensen.

 

Fakta om Sygehus Sønderjyllands robotoperationsteam

  • Teamet, der opererer brok, er det mest effektive i Europa
  • Sygehus Sønderjylland foretager flest galdefjernelser i Europa
  • Ved implementeringen af robotten har sygehuset kunnet opretholde antallet af operationer, hvor det normalt falder.
  • Der er 11 robotcertificerede speciallæger på Sygehus Sønderjylland
  • Eneste sted i Danmark, hvor der er foretaget fire operationer samme dag
  • Eneste sted i Europa, hvor der er foretaget 14 operationer på en uge
  • Har opnået en høj effektivitet på halvandet år, hvor andre bruger fem til ti år på at komme op i hastighed.

Siden er sidst opdateret 8-11-2018Sygehus Sønderjylland | Kresten Philipsens Vej 15 | 6200 Aabenraa | Tlf. 79 97 00 00 | shs.kontakt@rsyd.dk