Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | tysk flag engelsk flag |
www.sygehussonderjylland.dk Til Region SyddanmarkTil forsiden
Forside // Sygehus SønderjyllandpilPresserumpilNyhederpil2018pilKondi giver krudt til kræftpatienter

Kondi giver krudt til kræftpatienter

En lang række kræftpatienter har stor gavn og glæde af at dyrke motion, da det giver et øget selvværd og energi. Når det tilmed sker i samvær med andre kræftsyge, er der næsten også garanti for et godt grin.

 

Krop og Kræft

Connie von Rosen er glad for at deltage i Krop & Kræft, da det giver hende god energi at komme ud og være sammen med andre kræftpatienter i et rum, hvor de kan være sig selv, grine og have det sjovt selv om de er alvorligt syge.

 

Tekst: Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen
Fotos: Bjørn Sørensen og Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen

 

Tre gange om ugen mødes op til 12 gæve kvinder og mænd i træningssalen på Sygehus Sønderjylland Sønderborg. For få uger siden kendte de ikke hinanden, men nu har de alle det til fælles, at de har kræft og er i kemoterapi. Selv om det lyder som en trist forsamling, er det ikke umiddelbart let at se, at kvinderne faktisk er alvorligt syge, for de tonser rundt til lyden af høj musik.

- Det giver rigtigt meget for mig, for vi er her alle sammen på grund af det samme, siger Connie von Rosen og fortsætter.

- Vi ved, hvordan vi har det, og hvordan det føles at have kræft, så vi kan også hurtigt finde hinanden, når vi lige har brug for at give et godt grin fra os, siger hun.

Krop, kondi og kræft
Dagens fysioterapeut hedder Kirsten Koch, og hun leder patienterne igennem et træningsprogram i samarbejde med kræftsygeplejersken Joan Lassen.

- Vi sørger for at varme godt op, og herefter træner vi sammen med patienterne, siger Kirsten Koch.

Rent praktisk ved personalet på Sygehus Sønderjylland, at det gavner patienterne, for der bliver langsomt skruet op for intensiteten af den individuelle tilrettelagte træning.

 

Krop og Kræft

Planken er hård for alle.

 

- Pigerne har forskellige kræftdiagnoser, og det tager vi højde for. Brystkræftpatienter kan have svært ved at løfte armene højt, mens lungekræftopererede patienter måske lige har brug for et lille hvil i ny og næ.

Fælles for dem alle er, at de som regel rykker sig, i løbet af de seks uger et træningsforløb varer, siger Kirsten Koch.

- Men det er også vigtigt, at der er plads til at have en dårlig dag, supplerer Joan Lassen.

Godt for kroppen
Patienterne på Sygehus Sønderjyllands Krop & Kræfthold er i alle aldre, og det stiller store krav til et alsidigt program. Men det hele drejer sig ikke om motion.

- Bevægelse giver energi og glæde, og det er med til at nedsætte bivirkningerne ved kemoterapi, men vi bruger også en del tid på undervisning, da der sker mange ting i kroppen under et kræftforløb, forklarer Kirsten Koch.

Det er muligt for alle kræftpatienter i kemoterapiforløb at deltage i Krop & Kræft, og der er patienter fra hele Region Syddanmark på holdet i Sønderborg.

- Man kan snakke med sin læge om at komme på et hold, og der er løbende ledige pladser, så det gælder bare om at få sig meldt til, siger Joan Lassen.

 

Krop og Kræft

Sygehus Sønderjylland har lige anskaffet 15 nye motionscykler, som blandt andet kan bruges af Krop & Kræftholdene. Det er personale på sygehuset, der har skaffet fondsmidler til indkøb af cyklerne, og de glade givere er Linak, Danfoss og Trygfonden.

 

På en madras på gulvet tager Connie von Rosen en lille pause fra armbøjningerne.

- Det er godt at komme ud og få trænet, for det er hårdt for kroppen at være syg, og så nyder jeg at være sammen med de andre, siger hun med et smil.

Øjeblikket efter står den på flere armbøjninger, og sveden bliver tørret af panden.


Siden er sidst opdateret 23-11-2018Sygehus Sønderjylland | Kresten Philipsens Vej 15 | 6200 Aabenraa | Tlf. 79 97 00 00 | shs.kontakt@rsyd.dk