Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | tysk flag engelsk flag |
www.sygehussonderjylland.dk Til Region SyddanmarkTil forsiden

Fra kaos til kirurgi

For to år siden lå Urinvejskirurgi i Sønderborg i ruiner, medarbejderne flygtede og patienter måtte sendes til andre byer. Men i dag er billedet et helt andet – og afdelingen tilbyder nu hjælp til nabosygehusene.

 

Overskud i urologien

Max Anders Krause er lige blevet opereret, og han er rigtig glad for, at det er sket i Sønderborg frem for Odense eller Aarhus.
- Lægerne er jo uddannet det samme sted, og det virker ofte uoverskueligt at skulle køre rigtig langt for at skulle gå til en kontrol, siger han.
Han er i øvrigt blevet lynekspederet. Han var til samtale på sygehuset om tirsdagen og kunne allerede blive opereret dagen efter.
- Jeg er helt tryg ved mit lokale sygehus, som på mange måder gør det rigtig godt, siger han.

 

Tekst og foto: Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen

 

I december måned 2016 så det sort ud på Urinvejskirurgi på Sygehus Sønderjylland. Al den akutte kirurgi og al prostatakræftudredning blev taget væk fra sygehuset, og patienterne måtte til Vejle og Esbjerg i stedet.

- Der var så meget uro på afdelingen at flere læger og sygeplejersker forsvandt. Den sunde og stærke kultur fra tidligere var simpelthen helt ødelagt, siger oversygeplejerske Birte Schultz.

- Kompetencerne forsvandt, og der var mangel på struktur og organisering på en ellers tidligere meget velfungerende afdeling, supplerer den ledende overlæge Daniel Thomas.

Det billede er i dag vendt, og Urinvejskirurgi har nu så meget overskud, at de tilbyder hjælp til andre sygehuse. Det kommer blandt andet patienter med blæreproblemer, inkontinens, brok og mænd, der skal steriliseres til gode.

Operation på kun to uger
For relativ kort tid siden var der op mod et halvt års ventetid for forskellige operationer på Urinvejskirurgi i Sønderborg, men en ny afdelingsledelse i form af Birte Schultz og Daniel Thomas kom til, og de satte gang i en masse forskellige tiltag. Det har medført, at patienterne på en lang række behandlinger kan komme til på under to uger. Altså fra patienten har den indledende samtale og undersøgelse, til at vedkommende faktisk ligger på operationsbordet.

- Vi forsøger at sikre, at der er meget kort vej fra idé til handling, og ved at fjerne bureaukratiet kan vi hurtigere implementere de gode idéer, forklarer Birte Schultz, der samtidig roser personalet.

- Det væsentlige på en afdeling som vores er, at vi kan holde på de dygtige medarbejdere, der virkeligt vil vores speciale samt understøtte den gode holdånd, der er i personalegruppen i dag, fortsætter Birte Schultz.

Samtidig har afdelingen formået at tiltrække en lang række sygeplejersker og læger, hvilket næsten var umuligt for et år siden.

Godt for patienterne med lokal behandling
Selv om Danmark ikke er verdens største land, betyder det i praksis noget for patienterne, at de kan blive behandlet lokalt.

- Mange patienter skal igennem et opfølgende program efter deres operationer, og så er det rarere ikke at skulle køre så langt hver gang, siger Daniel Thomas.

Den ledende overlæge peger også på, at det eksempelvis kan være utroligt smertefuldt at have nyresten, som altid bliver behandlet akut. I disse tilfælde er det rart at kunne køre til Sønderborg frem for at skulle et smut til Vejle eller Esbjerg.

- Cirka 35 procent af alle vores patienter er akutte, så det er godt, vi kan håndtere dem her, siger Birte Schultz.

Afdelingen har nu ikke længere ubesatte stillinger, og det er også lykkes at skaffe læger til uddannelsesstillinger, hvilket generelt er et tegn på, at afdelingen er blevet attraktiv igen.


Siden er sidst opdateret 23-11-2018Sygehus Sønderjylland | Kresten Philipsens Vej 15 | 6200 Aabenraa | Tlf. 79 97 00 00 | shs.kontakt@rsyd.dk