Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

Brystscreening i 3D

Brystcenteret i Sygehus Sønderjylland tager lige nu som de første i Danmark et nyt mammografiapparat med 3D-scanner i brug til bryst-tomosyntese.
Ved at tage millimetertynde snitbilleder af brystet bliver det lettere at finde kræftknuder især i meget tæt brystvæv, og det bliver lettere at få vished for, at nej, det her er ikke en kræftknude. 

Udstyret vil blive brugt som supplement til den almindelige mammografi og mammografiscreening, og til nogle af de kvinder, hvis familiehistorie giver grund til mistanke om øget risiko for brystkræft.
Når det ikke bruges til alle, men afhænger af en faglig vurdering i det enkelte tilfælde, hænger det sammen med, at både screening og gennemgang af de mange billeder tager mere tid end ved traditionelle screeninger. 

I Danmark er metoden ny, mens den har været brugt i ca. tre år på universitetshospitalet i Malmø.
I april i år citerer Dagens Medicin overlæge Ilse Vejborg fra Rigshospitalet, for:

”Det forekommer mig, at det er et modent produkt, som jeg tror på vil kunne nedsætte antallet af falsk positive, det vil sige, at færre kvinder, som ikke har kræft, bliver genindkaldt til udredning, fordi vi bedre kan se, om det reelt er forandringer, der tyder på kræft, eller det bare er en overlejring af forskellige vævslag”.

I samme artikel oplyses, at hun ikke ved, hvornår Region Hovedstaden får en 3D-scanner, men at Rigshospitalet har sat penge af til indkøb af mammografiapparat med 3D-scanner. 

Når Sygehus Sønderjylland kommer først med bryst-tomosyntese, hænger det sammen med, at vi her har et godt kørende brystcenter og et stærkt ønske om at kunne tilbyde patienterne den bedst mulige behandling. 

Hvert år konstateres cirka 4000 tilfælde af brystkræft i Danmark.
Over 300 kvinder blev opereret for brystkræft på Sygehus Sønderjylland sidste år.

 

Senest fagligt revideret: 21-06-2011


Siden er sidst opdateret 21-06-2011
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os