Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

Hjerteskolen giver selvtillid

Karl Heinz Battefeld fra Vojens følte sig sund og rask, indtil han en sen aften faldt om dansegulvet med blodprop i hjertet.
Senere stødte en lungebetændelse til, og da han tre-fire uger senere kom hjem fra sygehuset, var han meget afkræftet. Hans hjertes ”pumpekraft” er fra nu af væsentligt nedsat og han var bange.
Bange for, hvornår det skete igen, bange for at komme til at gøre noget, han ikke kunne holde til, og samtidig uforstående overfor, hvorfor han skulle blive ved at tage medicin, når han nu var kommet hjem. Efter et par hurtige ture ind og ud af sygehuset, blev han og kæresten indskrevet i Sygehus Sønderjyllands hjerteskole i Haderslev.

Viden giver selvtillid

Karl Heinz Battefeld var skeptisk i starten, men holdningen ændrede sig hurtigt.
Ikke mindst lærte han en masse om, hvad det er, han fejler, hvad det betyder, og hvordan den medicin, han får virker og han selv kan regulere det. Han fik styr og mod på genoptræningen under kontrollerede former – her var han jo allerede inde på sygehuset i tilfælde af, at han blev dårlig. Dertil kom de fordele det gav, at kunne udveksle oplevelser og erfaringer med andre.
-I dag har jeg meget større selvtillid, siger han. 

Målrettet kursusrække

Hjerteskolen er en målrettet kursusrække for både patient og nærmeste pårørende. I seks uger får gruppen af patienter og pårørende ugentlig undervisning, der skal gøre dem bedre i stand til at klare sig, til at holde øje med symptomer og selv regulere medicin. Samtidig er forløbet i høj grad lagt an på, at der tages udgangspunkt i de emner og erfaringer, brugerne selv kommer med.
Patientskolen er oprettet af et team af sygeplejersker fra Kardiologisk Ambulatorium med økonomisk støtte fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets særlige kronikerpulje.

Lærdom og genoptræning

Patienter og pårørende mødes hver mandag i halvanden time, hver gang med et overordnet tema. Desuden går deltagerne til fysisk genoptræning.
Følgende undervisningstemaer er fastsat: sygdomslære, medicin, reaktioner, motion, at leve med hjertesvigt og fremtid. Hjertesvigtspatienter og deres pårørende lærer, hvordan og hvornår de skal reagere på forværring af symptomer. Hovedsymptomerne er dyspnø, træthed og ødemer.
Fem undervisningsseancer er det sygeplejersker, der underviser, mens to fysioterapeut står for undervisningen en enkelt seance.

Foreløbig er der gennemført 3 hjerteskoler og patienter og pårørende udtrykker stor tilfredshed med tilbuddet.

 

Senest fagligt revideret: 22-06-2011


Siden er sidst opdateret 22-06-2011
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os