Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

Sygehus Sønderjylland

Mammografi - Vævsprøvetagning i brystet

 

På dine røntgenbilleder er der fundet nogle forandringer, som ikke kan føles. Disse forandringer ønskes undersøgt nærmere for at afklare, om der er tale om et forstadie til kræft.

Prøvetagningen af væv er skånsom, da den udføres i lokalbedøvelse og kun efterlader et ganske lille ar.

Vævsprøvetagningen foregår i røntgenklinikken og foretages af en læge. Undersøgelsen tager ca. 1 time. Det er vigtigt for behandlingens gennemførelse, at du er i stand til at ligge stille på siden i ca. 1 time. Hvis du gerne vil høre musik under prøvetagningen, er du velkommen til at medbringe en MP3-afspiller eller lignende.

Hent information om Vævsprøvetagning her

Før undersøgelsen

Tager du Magnyl, skal du ophøre med dette 5 dage før behandlingen. Tager du anden blodfortyndende medicin skal du kontakte brystambulatoriet på tlf. 79 97 62 45, så kan vi lægge en plan for din blodfortyndende behandling. Du skal ikke være fastende.

Undersøgelsens forløb

Undersøgelsen starter med en grundig information, således at du er fuldt orienteret om, hvad der skal ske. Derefter vil personalet lægge dig rigtig godt tilrette på lejet.

Brystet bliver klemt fast, som du har prøvet i mammografiapparatet. Trykket er dog ikke helt så hårdt. Der vil blive taget nogle røntgenbilleder, så man kan sikre sig, at forandringerne er med. Ved hjælp af en computer kan den præcise beliggenhed beregnes.

Lægen lægger en lokalbedøvelse, og når den virker, bliver der lavet et lille snit (5-6 mm) i huden og forsigtigt ført en prøvetagningsnål ind. Når  enne er korrekt placeret, tages prøverne. Der suges ca. 6 prøver ud fra området. Afslutningsvis vil der blive lagt en lille titaniumclips ind i området, således at man efterfølgende vil kunne genfinde området på almindelige mammografibilleder. Når nålen er fjernet, trykker vi på brystet for at forhindre en eventuel blødning. Der vil under hele undersøgelsesforløbet være en røntgensygeplejerske (radiograf), der udelukkende koncentrerer sig om dit velbefindende.

Efter undersøgelsen

Du får et plaster og en lille kompresforbinding over det sted, hvor vævsprøverne er taget. Der må ikke komme vand på forbindingen. Forbindingen fjernes efter 12 timer og plastret efter 48 timer. Det sker i sjældne tilfælde, at der kommer en blødning fra det sted, hvor prøverne er taget.

Vi anbefaler, at du holder dig i ro i fire timer efter undersøgelsen og at du ikke laver hårdt fysisk arbejde de næste 48 timer. Du kan få et blåt mærke, hvor prøverne er taget, men det forsvinder igen. Når lokalbedøvelsen er ophørt med at virke, kan der komme nogle smerter i brystet. Almindelige smertestillende tabletter (evt. Panodil) vil kunne afhjælpe disse.

Skulle du senere få andre komplikationer (blødning, feber, stærke smerter eller lignende), skal du kontakte Brystcentret Afd. A3 på tlf. 79 97 35 35.

Svar på prøverne (biopsierne)

Du får en svartid med hjem. Der kan gå op til en uge, inden prøverne er undersøgt. Svaret vil blive givet i Kirurgisk Ambulatorium af en kirurgisk overlæge.

 

Med venlig hilsen

Personalet

Røntgen Aabenraa, Sygehus Sønderjylland


Siden er sidst opdateret 17-09-2020
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os