Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

Forside // Sygehus SønderjyllandpilPresserumpilNyhederpilArkivpil2019pilEt lille prik bedøver hele skulderen

Et lille prik bedøver hele skulderen

Som det første sted i Danmark - og et af få steder i Europa - tilbyder Sygehus Sønderjylland nu en bedøvende blokade som standard til store skulderoperationer i stedet for en fuld narkose.

 

Skulderblokade
Overlæge Marko Kovacevic er ved at lægge en skulderblokade på Bettina Lund.
 
Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen
Foto af Bjørn Sørensen, Sygehus Sønderjylland

 

På operationsgangen sidder Bettina Lund og venter. Om under en time skal hun gennemgå en stor skulderoperation, og lige nu ligner hun ikke en, der glæder sig.

- Jeg er blevet opereret i skulderen flere gange, og nu skal lægerne skrælle lidt knogle af, så senen i skulderen ikke bliver ved med at springe, siger hun.

Selv om det er tredje skulderoperation, er det første gang, hun skal have en blokade.

- Tidligere er jeg kommet i fuld narkose, og nu er jeg faktisk lidt nervøs for, om jeg kan følge med i, hvad der sker med mig under selve operationen, forklarer hun.

Sygehus Sønderjylland er det første sygehus i Danmark og et af de eneste i Europa, der som tilbyder blokader i forbindelse med skulderoperationer som standard. Cirka 45 gange om måneden bliver narkosen skiftet ud med en effektiv smerteblokade på Sygehus Sønderjylland.

Blokade i stedet for narkose
Snart kommer overlæge fra Bedøvelse og Intensiv Marko Kovacevic ind af døren til rummet, hvor Bettina Lund venter. Han er helt rolig og taler med Bettina Lund om, hvad hun kan forvente.

Marko Kovacevic har som den eneste danske bedøvelæge fået et såkaldt ESA-stipendium, der bringer ham helt op i den europæiske superlige af læger, der udfører blokadeanlæggelser. Samtidig er han en af de eneste i Danmark, der har taget en ekstra tre-måneders specialuddannelse i at lægge blokader. For ham er blokader vejen frem.

- Når vi bruger blokaden, undgår vi fuld narkose med de problemer og bivirkninger, der kan være i den forbindelse, siger han.

 

Skulderblokade
Mens Marko Kovacevic lægger en blokade, kan han og Bettina Lund følge med i nålens vej via skærmen.

 

Overlægen peger på, at der under narkose er større risiko for vejrtrækningsbesvær for patienten, tænderne kan komme til skade, og der kan komme skader i halsen fra respiratoren, der trækker vejret for patienten under narkosen. Særligt for skulderoperationer er også, at patienten sidder op, hvilket under narkose kan medføre, at hjernen ikke får blod nok, hvis ikke specialisterne tager højde for det.

Patienten får blokade uanset hvad
Skulderoperationer er typisk meget store, og de er forbundet med store smerter bagefter. Derfor plejer lægerne at lægge en smerteblokade, uanset om patienten skal i narkose eller ej. For blokaden er en meget effektiv lokalbedøvelse, der kan holde patienten smertefri efter både under og efter operationen.

- Fordelen ved at give blokaden på forhånd er også, at patienten kan sige til, hvis det pludseligt gør meget ondt, for så er vi ved at ramme en nerve. Er patienten i narkose, siger hun ikke fra, og så er der større risiko for nerveskader, og det kan være invaliderende for patienten, forklarer Marko Kovacevic.

Han er nu ved at have gjort klar ved Bettina Lunds skulder. Med den ene hånd holder han kanylen og i den anden et ultralydsapparat, der er forbundet til en skærm, så både han og Bettina Lund kan følge med i, hvor den 5 centimeter lange kanyle bevæger sig hen inde i hendes skulder.

Under hele forløbet fortæller han roligt og sikkert, hvad der sker.

Hurtigt på benene igen
Marko Kovacevic har nu sprøjtet nogle milliliter lokalbedøvelse ind til nerven i skulderen, og nålen er trukket ud igen. Det tog kun ganske få minutter. Snart begynder Bettina Lunds arm at sove og føles tung. Resten af kroppen fungerer stadig, og efter en lille halv times tid kan Bettina Lund selv gå hen på selve operationsstuen.

- Patienterne kommer bare meget hurtigere på benene igen, når vi kan operere under blokadebedøvelse, og da skiftene mellem operationerne også bliver meget kortere, kan vi faktisk nå flere operationer i løbet af en dag, og det er godt for ventelisterne og de patienter, der er der, smiler Marko Kovacevic.

 

Skulderblokade

Sygeplejerskerne Dorte Carstensen (t.v) og Marie Christine Harck er ved at lave de sidste forberedelser i forbindelse med operationen i Bettina Lunds skulder.

Operationen af Bettina Lunds skulder tager et par timer, og tilbage på opvågningen er det en træt men lettet patient, der sidder i sengen.

- Så blev det overstået, og det gik bare fint, smiler hun og uddyber.

- Jeg kunne godt mærke, at de rodede rundt med skulderen, men det betød ikke noget, da jeg havde fået noget beroligende, så jeg sad og småblundede undervejs.

- At patienten blunder hen operationen er rigtig fint, for det er med til at reducere den stress, det kan være for patienterne, og derudover er der faktisk også patienter, der gerne vil give kirurgerne råd med på vejen, og lige i forhold til operationer af den her type ved kirurgerne trods alt bedst, hvad der virker, griner Marko Kovacevic.

 

Skulderblokade
Efter operationen skal Bettina Lund hvile sig en halv times tid, hvorefter hun kan tage hjem.

 

Bettina Lunds operation gik efter bogen, og blokaden kan nu holde hende smertefri de næste to døgn. Hun må tage hjem allerede en halv time efter operationen, og nu venter der et par måneders sygemelding, inden hun skal starte som social- og sundhedsassistentelev på Sygehus Sønderjylland. 


Siden er sidst opdateret 01-07-2019
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os