Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

Samtale gør frygten mindre

Der er oftest ingen grund til at føde ved kejsersnit, hvis babyen ligger med numsen først. Det er helt naturligt, men kræver teknik og en dygtig fødselshjælper.

 

Sædefødsler

Anne-Dorte Matthiesen fødte Frida helt normalt - selv om Frida lå med numsen først.

 

Af Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen
Foto Bjørn Sørensen, Sygehus Sønderjylland

På Sygehus Sønderjylland sker det cirka 40 gange om året, at en kvinde føder en baby, hvor numsen kommer ud først. Det er det, der i daglig tale kaldes sædefødsler.

- Cirka 85 procent af alle fødende kvinder, hvor babyen kommer med numsen først, vælger at føde helt normalt hos os, og det er en meget høj andel, fortæller overlæge Kamilla Gerhard Nielsen fra Kvindesygdomme og Fødsler på Sygehus Sønderjylland.

Medarbejderne i det sønderjyske har fundet ud af, at det primært er kvindernes, andre lægers og jordemødres angst, der gør, at andelen af kejsersnit på landsplan stadig er meget højt, men støt faldende på Sygehus Sønderjylland.

Ingen grund til bekymring
Gravide kvinder har ofte meget overskud til at søge viden på egen hånd – uanset hvilken type fødsel de venter.

- Jeg brugte meget tid på at finde ud af, hvad jeg skulle gøre, da jeg fandt ud af, at vores baby lå med numsen først, siger Anne-Dorte Matthiesen, der var gravid i efteråret 2018 og fortsætter.

- Men jeg blev ikke rigtigt klogere af at læse på nettet – snarere mere bekymret.

Frygten er dog ubegrundet.

- Nogle studier viser, at det er lidt farligere at føde en baby med numsen først, end en hvor hovedet kommer først. Men hvis moderen er med på det, og fagpersonalet er veluddannede er risikoen minimal, uddyber Kamilla Gerhard Nielsen.

Grebet af den positive tilgang
Mange kommende mødre bliver bekymrede, når de hører, at deres barn ligger med numsen først, og derfor bruger personalet på fødegangen i Aabenraa også lang tid med familierne for at tale om, hvad frygten består af.

- Vi oplever, at mødrene ofte bliver smittede af vores entusiasme og går fra samtalerne i vores fødselsambulatorium med troen på, at de sagtens kan føde vaginalt frem for at få et kejsersnit, siger Kamilla Gerhard Nielsen, der tilføjer, at det dybest set nok handler om, at personalet giver et berettiget udtryk for, at de helt præcist ved, hvad de har med at gøre.

- Jeg ville jo gerne føde helt normalt og meget gerne i vand, men med udsigt til en svær sædefødsel blev jeg meget i tvivl. Det endte med, at jeg satte fordele og ulemper ved normal fødsel og kejsersnit ind i et Excel-ark, og på baggrund af det, ville jeg stadig gerne føde normalt, men bekymret, det var jeg, siger Anne-Dorte Matthiesen.

Af gode grunde er alle interesserede i, at de nyfødte børn kommer ud hele og raske, og derfor blev Anne-Dorte Matthiesen også rigtig glad for sin samtale på Sygehus Sønderjylland.

- Jeg havde selv forsøgt at finde viden, men det var først under lægesamtalen vi fik svar på alle vores spørgsmål, forklarer hun.

- Personalet svarede virkeligt godt på alle vores spørgsmål. Vi så også en fødselsvideo af en sædefødsel, og det var nok vendepunktet for os, og vi turde vælge en normal fødsel frem for det kejsersnit, som jeg helst ville undgå, uddyber Anne-Dorte Matthiesen.

Struktureret risikofødsel
Da det er lidt mere risikabelt at føde en baby med numsen først, arbejder personalet på fødegangen meget struktureret i forbindelse med sædefødsler. Derfor tilbyder Sygehus Sønderjylland heller ikke hjemmefødsler, hvor man ved, at barnet ligger i sædestilling.

Struktur og viden om sædefødsler gør dog, at Sygehus Sønderjylland ikke tager unødige risici.

Inden fødslen måler personalet babyens størrelse med ultralyd for at være sikre på, at der er plads ned gennem moderens bækken.

- Den største frygt er, at barnets hoved ikke kan komme igennem, men da vi ved, hvordan vi skal håndtere det, er det ikke et problem, forklarer Kamilla Gerhard Nielsen.

Når numsen på barnet er kommet ud, sætter jordemoderen et stopur i gang, og hvis barnet ikke er født inden for fem minutter, skal jordemoderen eller fødselslægen hjælpe til.

- Vi har nogle forskellige greb, vi kan foretage for at lirke barnet ud, for hvis man bare hiver eller vrider, kan barnet komme til skade eller ligefrem dø, siger overlægen og fortsætter.

- Det er netop de dygtige fødselshjælpere i form af veluddannede jordemødre og læger hos os, der gør, at det ikke er farligt med en sædefødsel, slår Kamilla Gerhard Nielsen fast.

Nogle får alligevel kejsersnit
Det er kun, når en baby vender med numsen først, at gravide par kan vælge at få et kejsersnit på Sygehus Sønderjylland. Det skyldes, at kvinden skal medvirke anderledes i forbindelse med fødslen end ved de fødsler, hvor hovedet kommer først.

Cirka 85 procent af alle kvinder vælger dog at forsøge at føde normalt efter at have været til samtale på sygehuset. Alligevel ender cirka halvdelen i kejsersnit, da lægerne og jordemødrene alligevel er mere forsigtige, når det kommer til sædefødsler.

- Hvis fødslen trækker ud, kan vi lave et akut kejsersnit, så ingen lider overlast. Men som om det er akut, gør vi det stille og roligt, fortæller Kamilla Gerhard Nielsen.

Ofte forløber sædefødsler dog hurtigt, og det kan Anne-Dorte Matthiesen tale med om.

- Jeg blev indlagt klokken 5 om morgenen den 21. december 2018. Klokken 6.59 fik jeg presseveer, og klokken 07.04 kom lille Frida til verden, siger Anne-Dorte Matthiesen og fortsætter.

- Jeg tænkte, at det simpelthen var for vildt, at jeg havde født helt normalt, at det var gået så hurtigt. Det var simpelthen fantastisk at føde.

 

Sædefødsler
Anne-Dorte Matthiesen og Frida, der kom til verden den 21. december 2018 i en lynhurtig fødsel.

Siden er sidst opdateret 01-07-2019
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os