Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

Forside // Sygehus SønderjyllandpilPresserumpilNyhederpilArkivpil2019pilHver 20. patient i landets akutafdelinger bærer multiresistente bakterier

Hver 20. patient i landets akutafdelinger bærer multiresistente bakterier

Ny forskning fra Sygehus Sønderjylland viser, at landets sygehuse er under pres fra multiresistente bakterier. Bekymrende – men der er stadig håb, vurderer professor.

Der skal sættes ind så hurtigt som muligt, hvis der skal styr på de multiresistente bakterier i Danmark. Det mener blandt andet lektor Helene Skjøt-Arkil fra Sygehus Sønderjylland, der er førsteforfatter på et nyt stort forskningsprojekt.

Resultaterne fra forskningsprojektet er netop publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift British Medical Journal Open, og det viser sig, at hver 20. patient i landets akutafdelinger er smittet med en multiresistent bakterie, hvilket kan få fatale følger.

- Bliver man smittet med en multiresistent bakterie og bliver syg af den, risikerer man at dø af det, siger professor i akutmedicin ved Sygehus Sønderjylland Christian Backer Mogensen og fortsætter.

- Langt fra alle bliver syge af de multiresistente bakterier, og bakterierne er ikke mere aggressive end andre bakterier.  Men bliver man først syg af dem, har vi få eller ingen antibiotika at behandle med.

Der er tale om et stort studie fordelt på otte akutafdelinger fordelt i fire regioner.

Sygehusene er hårdt ramte
I sagens natur er der mange svært syge patienter på sygehusene, og derfor er det særligt kritisk, når bakterierne kommer ind på sygehusene.

- Vi har allerede svært ved at behandle de multiresistente bakterier med de nuværende typer antibiotika, så vi står i en situation, der kræver handling, siger farmaceut og forsker Helene Skjøt-Arkil.

Forskerne fra blandt andet Sygehus Sønderjylland har identificeret fire multiresistente bakterier, hvor almindelige antibiotika ikke længere har en effekt.

- Særligt bakterien ESBL er farlig, da den er resistent overfor en stor gruppe af almindeligt anvendt antibiotika, og desværre er det også den, der er flest patienter, der er smittet med, siger Helene Skjøt-Arkil.

Farlige bakterier kommer med fra ferierejserne
I Danmark er der endnu kun cirka fem procent af de akut indlagte, der er smittet med en multiresistent bakterie, men i takt med at flere danskere rejser rundt i Sydeuropa og i Asien, kan tallet stige.

- I andre dele af Europa er over halvdelen af indlagte patienter bærere af multiresistente bakterier, og andelen er stigende i Danmark, siger Christian Backer Mogensen og fortsætter.

- Det er blevet en hverdagsbegivenhed, at de multiresistente bakterier kommer ind på danske sygehuse, og det var det ikke for få år siden. Det er alvorlig ny viden.

Det internationale samfund råber også vagt i gevær, og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anslår, at flere vil dø af multiresistente bakterier end af kræft om 15 – 20 år.

Der er stadig et håb
Ifølge forskerne på Sygehus Sønderjylland er der stadig håb forude, da Sygehus Sønderjyllands akutafdeling sammen med en række andre akutafdelinger i Danmark har vist, at det er muligt at skære ret drastisk i brugen af antibiotika.

- Multiresistente bakterier har det rigtig godt i områder, hvor der bliver brugt meget antibiotika, og så snart man skruer ned for forbruget, falder andelen af resistente bakterier også, siger Helene Skjøt-Arkil.

Med de nuværende testmetoder tager det op til to dage at finde ud af, specifikt hvilken bakterie patienterne er smittet med, og derfor har læger en tendens til at starte op med specialiseret antibiotika meget hurtigt.

Men det vil Sygehus Sønderjylland lave om på.

Derfor er sygehuset ved at afprøve teknikker, hvor lægerne kan få svar på, hvilken bakterie patienten er smittet med i løbet af ganske få timer, hvorefter de kan sætte ind med relevant behandling, hvis der er tale om en bakterieinfektion.

- Man kan godt vente i to timer med at komme i behandling med antibiotika, men man kan ikke vente i to dage, forklarer Helene Skjøt-Arkil.

Indtil de nye testmetoder er i brug vil Sygehus Sønderjylland øge fokusset på at skære ned i forbruget af antibiotika, men derudover er der kun en vej frem.

- Der skal hele tiden være fokus på hygiejnen, og vi ved at en god håndhygiejne i hvert fald kan modvirke, at smitten bliver givet videre fra patient til patient, siger Christian Backer Mogensen.

Læs hele den videnskabelige artikel her.


Siden er sidst opdateret 02-07-2019
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os