Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

Forside // Sygehus SønderjyllandpilPresserumpilNyhederpilArkivpil2019pilNational screening for multiresistente bakterier er ikke effektiv

National screening for multiresistente bakterier er ikke effektiv

Et nyt stort forskningsprojekt, som Sygehus Sønderjylland står i spidsen for, kortlægger, at den nationale screening for multiresistente bakterier hos patienter ikke er særlig effektiv.

Højst hver anden patient smittet med MRSA og hver fjerde med CPE bliver fanget med de screeningsmetoder, de nationale sundhedsmyndigheder kræver, at sygehusene bruger. Det viser helt ny forskning udført blandt 5117 patienter på otte akutmodtagelser i hele landet.

- Det giver en falsk tryghed, når screeningsmetoden højst fanger hver anden MRSA-smittede patient, siger en af forskerne bag undersøgelsen lektor Helene Skjøt-Arkil fra Sygehus Sønderjylland.

Men MRSA er slet ikke det hyppigste problem, da der i virkeligheden ikke er ret mange patienter, der er smittet med den. Langt mere almindelig er ESBL resistens, som den nationale screeningsmetode ikke screener for, selv om næsten hver 20. patient er smittet med den.

Store ressourcer med beskedent resultat
Når en patient bliver indlagt på en akutmodtagelse, skal han eller hun svare på en række spørgsmål, som en sygeplejerske stiller. Det tager i gennemsnit syv minutter at løbe spørgsmålene igennem, og ud fra de forskellige svar vurderer sygeplejersken, om der er risiko for, at patienten er smittet med MRSA eller CPE.

Hvis der er stor risiko for smitte, vil vedkommende blive isoleret. Det sker i cirka 4 procent af alle indlæggelser.

- Vores forskning viser, at screeningsmetoden udpeger en masse mulige smittede, som slet ikke er det, og de bliver derfor unødigt isolerede med alle de ulemper, der er for dem og sygehuset, uddyber professor og overlæge Christian Backer Mogensen, som står bag undersøgelsen.

Isolerede patienter er ofte mere alene, da der ikke er så mange, der stikker hovedet ind for at sige et hurtigt ’hej’, da det for personalets vedkommende vil kræve iklædning af relevant sikkerhedstøj.

Brug for hurtig diagnostik
Netop fordi screeningsmetoderne kun fanger nogle og ikke alle, håber forskerne fra Sygehus Sønderjylland, at den teknologiske udvikling vil gøre en snarlig forskel.

- Hvis vi i løbet af et par timer kunne stille en sikker diagnose og finde ud af, om patienterne var smittet eller ej, kunne vi undgå de mange isoleringer, men der er vi ikke helt endnu, siger Helene Skjøt-Arkil, som dog heller ikke vil råde til, at skrotte hele screeningsprogrammet.

- Det er i orden at screene, for på den måde finder vi en del af de smittede, men vi skal bare være klar over, at størstedelen af patienterne med resistente bakterier aldrig bliver opdaget på den nuværende måde, men går frit omkring.  Så vi skal udvikle vores screeningsmetoder samtidig med, at vi skal sørge for at have ekstra gang i sæben og håndspritten, siger Christian Backer Mogensen.

Multiresistente bakterier er ikke altid farlige
Helt generelt er der på alle menneskekroppe et mylder af bakterier, og nogle gange er der også multiresistente bakterier. Forskere fra Sygehus Sønderjylland har påvist, at omkring hver 20. patient har en multiresistentbakterie på sig, når de ankommer til akutmodtagelsen.

Der er ikke så tit, at patienter bliver syge af de multiresistente bakterier, men hvis en svækket patient bliver syg af det, kan vedkommende dø.

- De multiresistente er sværere at behandle med de gængse typer af antibiotika, og derfor kan det få fatale følger, hvis en patient først får en kraftig infektion af dem, forklarer Christian Backer Mogensen.

Fakta om undersøgelsen
5117 patienter fra akutmodtagelser i Hjørring, Aalborg, Herning, Aarhus, Aabenraa, Odense, Slagelse og Køge er undersøgt.

  • 16 smittet med MRSA – screeningsværktøjet fandt 8 svarende til 50 procent
    • 133 blev isoleret på baggrund af risiko for MRSA-smitte – kun 4 af disse var smittet
  • 4 smittet med CPE – screeningsværktøjet fandt 1 svarende til 25 procent
    • 75 blev isoleret på baggrund af risiko for CPE-smitte – ingen af disse var smittet

Læs hele den videnskabelige artikel her.


Siden er sidst opdateret 10-09-2019
Sygehus Sønderjylland



Tilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os