Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | Deutch English |

En once in a lifetime-mulighed

Da Elsemarie Døssing trådte ind i stillingen som ledende overlæge i Medicinske Sygdomme Aabenraa i juli måned, var det vel vidende, at hun påtog sig en stor opgave. I 2020 skal afdelingen flytte i de to øverste etager i det nye byggeri, og dermed er det én af de mange afdelinger, som står overfor en stor omvæltning. En omvæltning som ikke kan undgå at få indvirkning på personalets dagligdag og arbejdsmiljø og på patienternes forløb.

På trods af at mange af de strategiske beslutninger allerede var truffet, da hun tiltrådte sin stilling, ser Elsemarie det som en once in a lifetime-mulighed, at lede en afdeling som flytter ind i helt nye lokaler.
Som leder er det en fantastisk mulighed for at lære afdelingen at kende, inden vi flytter, og at være med til at tegne fremtiden,” fortæller Elsemarie.

Tæt samarbejde og tid hos patienterne

De helt nye rammer giver ikke kun mulighed for at forbedre arbejdsgange og patientforløb, de giver også mulighed for at definere, hvilken kultur der skal være i afdelingen. Og Elsemarie ved godt, hvilken kultur hun vil have i sin afdeling.

I den nye bygning er gangene kortere, end de er i den gamle, der er flere af dem, og de ligger mere skærmet i forhold til hinanden. Derfor har afdelingen besluttet, at der skal være et fast tværfagligt team på hver gang, i hver vagt. Dette team kommer til at arbejde tæt sammen om de ti patienter, som ligger på stuerne på den korte gang, hvilket giver fordele i forhold til samarbejde, kollegial sparring på tværs af faggrænser samt meget mere tid hos den enkelte patient.

Ændringerne betyder også, at der er en potentiel risiko for, at noget af det tætte samarbejde, som den samlede lægegruppe har med hinanden, går tabt, når de ikke længere mødes på gangene og i kontorerne, lige så ofte, som de er vant til.

Sæt kompetencerne i spil

Elsemarie arbejder derfor på at lægge faste møder ind i løbet af arbejdsdagen, hvor lægerne kan drøfte patienterne. Derudover vil hun have, at der i afdelingen skal være meget mere fokus på den enkelte læges stærke sider, så kollegerne altid ved, hvem de skal ringe til, når de står alene hos patienterne og har brug for kollegiale råd. Forhåbentlig vil det styrkede fokus på den enkeltes kompetencer på sigt give et styrket samarbejdet.

En flytning er ikke en løsning i sig selv

Men det er et sejt træk at ændre kulturen på en arbejdsplads, og det ved Elsemarie godt. Hun ved også godt, at hendes succes er afhængig af den overordnede retning, som sættes for sygehuset, og omvendt. Men hun ser optimistisk på fremtiden i de nye, moderne lokaler på toppen af nybyggeriet, og det gør størstedelen af afdelingens personale også.

Faktisk er mange af medarbejderne så optimistiske over at skulle flytte, at Elsemarie også må bruge tid på at forventningsafstemme med sine medarbejdere, og give dem et realistisk billede af, hvad der kommer til at ske. ”Der kan nemt opstå en form for eufori over, at vi skal over til noget godt, og det skal vi også, for de nye rammer giver os nogle unikke muligheder, som vi skal udnytte. Men alt bliver ikke perfekt bare på grund af en flytning. Det kræver hårdt arbejde,” siger Elsemarie Døssing.

Læs mere om, hvordan afdelingens personale forbereder sig på at bo i de nye lokaler: Nyt sygehusbyggeri og menneskerne i det


Siden er sidst opdateret 18-12-2019
Sygehus SønderjyllandTilgængelighedserklæring | Om hjemmesiden | Sitemap | Kontakt os